Acupunctura

AcupunctureAcupunctura este un sistem complex de diagnosticare, tratare si prevenire a bolilor si ocupa un loc aparte in medicina traditionala.
Acupunctura este o specialitate medicala ce apartine domeniului vast al medicinei traditionale chineze. Aceasta arta de diagnosticare, prevenire si tratament al bolilor are o vechime de peste 5.000 de ani. Tara de origine este China, unde ea poate fi considerata ca o emblema medicala. Ulterior s-a extins si in tarile din vecinatate:Japonia, Coreea ,India, Vietnam, precum si alte tari asiatice.
Primele tratate chinezesti au fost scrise cu cel putin 2000-3000 ani in urma (cea mai importanta “Canonul medicinei”), autorii acelor tratate fiind capi de scoala si medici consultanti ai imparatului, avand rang de ministru.
Desi veche de mii de ani in indepartatul orient, practica acupuncturii este destul de noua, la noi, astazi. Se incearca prin aceasta terapie sa se trateze sau macar sa se amelioreze o multime de boli.

Conform teoriei Medicinei Traditionale Chineze, viata si sanatatea sunt mentinute de o “energie” numita “Qi”,orice dezechilibru sau perturbare a acestei energii Qi ducand la boala. Acupunctura are rolul de a debloca si regulariza circulatia acestei energii, restabilind astfel echilibrul energetic.
In acupunctura clasica folosim ace foarte subtiri, fabricate din aur, argint, cupru sau otel inoxidabil care se introduc in piele, in punctele de acupunctura, dupa metode cunoscute de catre medicul acupunctor. Diametrul si lungimea acelor este variabila, in functie de zona abordata.
Acele sunt de unica utilizare, dupa folosire se colecteaza si de distrug de catre o firma specializata in colectarea/distrugerea deseurilor medicale, conform legislatiei in vigoare.

Foarte utila în profilaxia bolilor. Medicina traditionala chineza considera ca boala se manifesta mai întâi la nivel energetic, de unde se propaga apoi la nivel functional, pentru ca în final sa apara modificarile organice. Prin intermediul acupuncturii, boala poate fi diagnosticata si tratata când se afla înca în stadiul energetic si astfel nu va progresa catre stadiul organic.

Acupunctura poate fi o solutie atat pentru cei ce nu vor sa se imbolnaveasca, cat si pentru cei ce sufera deja de o boala si nu vor sa inghita medicamente nenumarate sau ca adjuvant la tratamentul clasic, alopat.

-Nu are toxicitate sau efecte secundare, cum au aproape toate medicamentele clasice.

-Este, în general, o metoda comoda si rapida de ameliorare/vindecare.

-Facuta corect, o cura de acupunctura poate ameliora sau vindeca simultan mai multe boli.

– Se adreseaza si copiilor.