Teoria homeopatiei a fost dezvoltata de medicul saxon Samuel Hahnemann (1755–1843), enuntata în 1796 si extinsa in 1810 in lucrarea Organon der Heilkunst („Organon-ul artei de a vindeca”), in urma experimentelor pe oameni sanatosi cu substante diferite, care au indus simptome asemanatoare cu simptomele prezentate de bolnavi.
Homeopatia este o ramura a medicinei alternative care se ocupa cu tratamentul bolilor prin stimularea capacitatii de vindecare a organismului precum si cu prevenirea aparitiei afectiunilor la cei predispusi. Homeopatia abordeaza omul ca intreg, incercand sa trateze tinand cont de acest intreg si de evolutia sa dinamica. Vindecarea este conceputa in homeopatie ca o restaurare rapida, blanda si permanenta a sanatatii prin anihilarea bolii in toata extinderea sa. Esenta homeopatiei este principiul similitudinii. Acest principiu poate fi sintetizat in formula „similia similibus curantur” (asemanarile sunt vindecate prin mijloace asemanatoare), fiind cunoscut inca de pe vremea lui Hipocrate. De altfel, el a fost un adept al acestui principiu. Principiul similitudinii postuleaza faptul ca totalitatea simptomelor si semnelor de boala prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanta capabila sa produca simptome similare unei persoane sanatoase. Doar principiul similitudinii este cel care caracterizeaza aceasta modalitate terapeutica, diferentiind-o de alte metode.
Potrivit unui studiu efectuat la nivelul statelor Uniunii Europene, 1 din 2 europeni apeleaza la medicina complementara, ca vorbim despre acupunctura, homeopatie sau alte practici. În ceea ce priveste homeopatia, pacientii apeleaza la ea de obicei cand au de-a face cu boli de sezon, gripe, raceli, alergii sau pentru a scapa de neplaceri gastrointestinale, musculo-scheletale etc.
Un studiu realizat recentin Italia a scos la iveala faptul ca femeile de varsta medie, absolvente de studii medii-universitare si avand un nivel socio-economic ridicat sunt cele mai frecvente cliente ale cabinetelor de homeopatie. În Germania si în Franta, aproape fiecare farmacie are produse homeopate.
In Franta, cel mai popular produs impotriva racelii si gripei este unul homeopat, acelasi lucru se poate spune despre cel mai popular remediu antialergic din Germania. 40% dintre medicii olandezi, respectiv 42% dintre medicii de familie britanici sunt specializati si în homeopatie.
In prezent homeopatia are o larga raspandire pe plan mondial si este practicata in cadru legal, organizat, de catre medici cu drept de practica ,in mod curent in peste 80 de tari, iar în Romania este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si aplicata ca metoda complementara sau alternativa de tratament, numai de medici cu pregatire postuniversitara de specialitate.